Om vi utgår från att människor vill väl finns en väg framåt

Petra Ålund är Head of Technology på SEB och gästade för ett tag sedan min podd. Härom dagen pratade vi på telefon om hennes tankar efter att avsnittet släpptes, och jag bad henne dela dem i ett blogginlägg hos mig. För just det där att vecka eftertanke är något som jag brinner för.

Jag kan ärligt erkänna att jag var lite orolig efter inspelningen hur mina svar och jag själv skulle uppfattas, men har blivit positivt överraskad över den fina responsen. Självklart reflekterade jag varför jag var förvånad över reaktionerna, vem vet kanske det är vår gamla ”jantelag” att inte sticka ut?

Oavsett så tyckte jag det var väldigt roligt att få fortsätta dialogen efter min podd med vänners vuxna barn, gamla kollegor och helt nya bekantskaper. Ett av de vuxna barnen som studerar på universitetet och läste om genusperspektiv konstaterade att det var klockrent att lyssna på min podd samma dag som sin föreläsning. En annan ung man konstaterade att han lärde sig bara av att höra om min resa och fick flera bra saker att fundera på, så han bad fler lyssna på podden för att kunna ta dialogen vidare.

Att reflektera tillsammans gör att vi kan vara objektiva

Hög integritet och att våga säga ifrån när en arbetsplats är dysfunktionell är så viktigt och jag är helt övertygad om att ju mer man kan se saker ur alla möjliga olika sammanhang desto mer vågar man lyfta fram avvikelser och utmana dem. Att vi vågar lyfta upp avvikelser eller kanske bara funderingar om saker som inte känns OK, så att vi tillsammans kan göra de förändringar som behövs, det är så vi utvecklas och kommer vidare tillsammans på vår jämställdhetsresa tror jag. Extra tack till en före detta kollega som bad om en lunch efter podden. Vi pratade om hur man bör agera när man ser att någon på sin arbetsplats inte beter sig bra. Jag är säker på att hon hade agerat oavsett, men ibland är det bra att reflektera tillsammans med någon som inte är så nära, så säkrar man att man är objektiv och agerar professionellt.

Det känns verkligen som en ynnest att kunna bidra till att sätta igång funderingar på vad vi vill här i livet och hur vi kan uppnå det. Jag tror stenhårt på att om man får göra det man tycker är roligt så blir man dessutom ofta bra på det. Jag är just nu mentor för två kvinnor och jag reflekterar alltid efter våra samtal över hur viktigt det är att man tar sig ett bollplank. Ofta vet man kanske redan vad man vill, men att få en eller två knöliga frågor gör ofta att man blir ännu tryggare i sitt beslut och det är lika lärande för mentorn.

Vi behöver hålla våra dörrar öppna

En jämställd framtid handlar för mig om att vi alla tillåts och vågar välja vår egen väg och ingen annans. Då behöver man som ung förebilder på många olika plan. Ibland tänker jag på reaktionerna jag och min man fick när vi delade på vår första föräldraledighet, för snart 24 år sedan. Jag är så glad över att vi tog det beslut som var bäst för oss. Ett litet bidrag till jämställdhet är att våra barn inte har en åsikt om vem som är föräldraledig.

Jag tror också att vi alla kan bidra genom att uppmuntra unga att inte för tidigt blockeras av vilket jobb eller roll som är möjligt eller roligt, utan istället försöka hålla fler dörrar öppna längre. Det kan ju vara så att man just där och då har för få förebilder av en roll eller ett jobb. Jag säger alltid till allas barn och våra egna när de var yngre – läs matematik! Jag vet att om man tidigt förstår matematikens värld behöver man inte tidigt välja bort jobb. I allt man gör är det lätt att möta motstånd, och jag tror att det är just i de lägena det är så viktigt att stötta. Att inte alltid prova på något nytt eller ta en annan bana när det för tillfället känns svårt eller ”inte för mig”. Vi på SEB engagerar tex i mycket olika aktiviteter för att få fler att vilja jobba med IT och i synnerhet tjejer. Påsklovets programmeringsläger för barn blev fulltecknat på en timme. Är säker på att vi där kommer fånga upp en del ungdomar som kanske efter sin vecka med oss har en vidgad vy om vad de kan tänkas göra, både genom att lära sig nya saker och fått träffa bra förebilder.

Jag är ödmjukt superglad att få dela med mig av mina erfarenheter och få nya tillsammans med andra. Till sist, om vi alla utgår från att kollegan/vännen vill väl, då har vi en bra väg framåt.

Lyssna på Petras avsnitt i podden här

 

Dela gärna om du vill att fler ska ta del av detta innehåll!