Hur mycket av dig själv har du utrymme för i ditt ledarskap?

Det här är ett gästinlägg skrivet av Sara Olsson HR-chef på Åhléns

“‎You’re not the same as you were before,” he said. You were much more… muchier… you’ve lost your muchness.”
― Lewis Carroll, Alice’s Adventures in Wonderland / Through the Looking-Glass

Det här med ansvar gör något med dig. Det gör dig starkare, fastare i konturerna på något sätt och samtidigt, kanske lite mindre fri? Lite mindre spontan. Lite mer ängslig.

Min tid som VD för Apoteksgruppen var fantastisk och gav mig ovärderliga kunskaper, erfarenheter och insikter. Insikter om företagsbyggande, ledarskap och om livet i stort. Insikter om mig. För visst är det väl så att oavsett om vi väljer att dela upp vår tid i avsnitt som vi kallar ”jobb”, ”familj” och ”fritid”, hänger allt ihop, sömlöst. Hur många avsnitt vi än hittar på, blir det aldrig mer än ett liv. Och hur många roller vi än väljer att gå in i, blir vi aldrig mer än en människa. 

Vilka likheter finns mellan ledar- och föräldraskap?

Jag tänker på när jag äntligen blev mamma till min dotter Alma. Aldrig tidigare hade jag känt mig mer hemma, aldrig mer övertygad om att jag var på rätt ställe än då jag höll henne i mina armar. Samtidigt överväldigad av hur hjälplös hon var och hur fullkomligt nödvändigt det var att ingenting annat var viktigare än att se till att hon hade det bra. Då. Nu är hon snart sexton och behöver fortfarande vägledning och stöd men är allt annat än hjälplös. Närhet och distans är en daglig balansakt – ibland detaljstyra och ibland släppa nästan helt. Ibland fungerar kommunikationen så bra att det inte ens behövs ord och ibland är det låsningar och urspårningar från båda håll. Och även konflikterna hjälper oss att bli starkare. Tydligare för varandra. Och livet går vidare och utvecklingen, både hennes och min, fortsätter.

Jag kan verkligen se likheter mellan att vägleda ett barn och att leda ett företag i stark transformation. Och det finns stora likheter mellan föräldraskap och ledarskap. Känslan av att vilja det bästa och en innerlig önskan att bidra till att skapa något starkt, stolt och bra. Med identitet, självkänsla och självförtroende. Något hälsosamt som kan stå på egna ben – även finansiellt. Balansakten över närhet och distans i ledning av team och medarbetare påminner på många sätt om hur du som förälder gör rätt och gör fel. Hur du är stark och svag, har full koll och fullkomlig noll koll. Och hur du är den som faktiskt till syvende och sist har ansvaret. Hela ansvaret. Och det är ditt att äga, vårda och ta. Empowering and yet overwhelming.
Och ansvaret gör saker med dig som ledare. Det gör saker med mig. Det hjälper mig att bli mer eftertänksam. Lite mer strukturerad. Lite bättre på att ta in fler delar innan jag rusar på. Lite tydligare. Bättre på att fokusera. Och lite mindre spontan. Mindre lekfull, mer allvarlig. Mindre tramsig. Mer leende än gapskrattande.

Hur bevarar vi hela oss själva i rollen som ledare?

På en födelsedag för ett par år sedan fick jag ett kort av Alma med hjärtan på där det stod ”You have never lost your muchness”, en referens till The mad hatter i Alice i Underlandet. Och jag kan inte låta bli att tänka att kanske kostar ledarskapet lite muchness. Kanske var jag muchier before. Därför att nu är annat – och andra – viktigare.

Muchness. Det bor livskraft i det ordet. En del av den jag är, bor där. Det vill jag aldrig förlora, utan ha som en ledstång i ledarskapet. Jag vill verkligen våga att utmana bilden av hur en ledare får vara. Hur mycket Sara får plats i ledarrollen? Får lov att ta plats. Hur mycket av hela oss kan få rymmas i våra yrkesroller? Hur mycket av hela dig får plats i den du är på jobbet? Du är ju aldrig mer än en människa. Jag vill utveckla tanken om hur en ledare får vara. Göra den större, modigare, mer mångfacetterad. Hel.
Men aldrig på bekostnad av ansvarsfullheten.

A little less muchness är kanske priset ett större ansvar kostar. But never to lose it.

Vilken är din ledstång?

Missa inte att lyssna på hela avsnittet med Sara i podden

Dela gärna om du vill att fler ska ta del av detta innehåll!