Att bryta mönster för att framgångsrikt leda sig själv och andra

Detta är ett gästinlägg skrivet av Maria Bouvin från Sann Utveckling

Vi vill skapa förändringar. Men är vi beredda att göra det som verkligen krävs? Att bryta de mönster som håller oss fast i det som är, för att skapa det som ska bli.

Inget är så svårt som att bryta mönster, föreställningar och vanor – för att skapa nya. Det vet alla som någon gång försökt. Kanske lyckas det till en början. Kanske faller du tillbaka. Kanske når du hela vägen fram. I så fall har du har gjort det som krävs. Lätt? Nej. Särskilt inte när det handlar om att bryta ett inövat tankemönster som funnits där sedan lång tid tillbaka. 

Du behöver ta i med hårdhandskarna och aldrig ge upp

I mitt yrke som coach träffar, och arbetar, jag med många ledare och medarbetare som på något sätt sitter fast. Fast i ett beteende som inte gynnar vare sig dem själva eller andra. Ofta hänger det ihop med känslor av stress, oro eller otillräcklighet. Inte sällan grundar det sig i en rädsla att göra fel eller att göra någon besviken. Man gör för att vara andra till lags. I denna rädslo-styrda drivkraft tappar man lätt bort sig själv eftersom fokus ligger på alla andra. (Dessutom är det dömt att misslyckas eftersom man inte kan vara alla till lags samtidigt. Behov och åsikter går som bekant isär.)

Rädslan att göra fel leder även ofta till att man utvecklar ett onödigt stort kontrollbehov; i tron att om jag bara kan kontrollera allt och alla så blir det inte fel. Rent intellektuellt vet vi att det inte fungerar så. Vi vet att man inte kan styra allt. Snarare är det tvärtom – att det sällan blir just exakt så som man planerat för – i vart fall inte när andra personer är inblandade. 

Det rädslo-styrda och onödigt stora kontrollbehovet leder inte till det vi önskar, så som trygghet. Istället leder det till än mer stress och oro. Dessutom tar det mycket energi att ofta oroa sig och att försöka styra allt. Behovet av återhämtning blir därmed ännu större. Och utan tillräcklig återhämtning blir stressen direkt skadlig. När huvudet är fyllt av orostankar finns inte heller någon plats för att känna det de flesta av oss längtar efter; lugn, frid, glädje, lycka. 

Lyssna på avsnittet med Maria i podden

Vi lägger tid och energi på fel saker och av fel anledning

Så vad ska vi då lägga tid och energi på? Jo, det som ger oss inre kraft – vilket svaret på frågorna nedan kan hjälpa dig med. 

Vem är jag?
Vad vill jag? 

När du låter dig styras av vad du egentligen vill – din inre drivkraft – får du en helt annan kraft i dina handlingar och det märks utåt. Du agerar utifrån din inre mening eller ett högre syfte. (Att hjälpa, stötta, underlätta, stärka eller lyfta andra för att du vill är något helt annat än att göra det för att vara till lags eller undvika besvikelse.) När du agerar utifrån dina naturliga styrkor (den du är) gör du det med lätthet. 

Bli en ledare som andra vill följa

Så oavsett om du leder dig själv eller andra; gör det utifrån den du är och det du vill uppnå på riktigt – ditt syfte. Du är genuin. Du utstrålar kraft. Du når snabbare resultat. Då mår du bra och gör bra.

Du blir en naturlig ledare som andra vill följa. Och du kan hjälpa andra att ta fram och använda sin potential på bästa sätt för sig själva och för teamet. Du når framgång – på ditt sätt och med dina mått mätt.

Så öva på att bryta dina gamla mönster. Gör slut med de tankar hos dig som håller dig fast. Uppmärksamma när du fokuserar på rädsla och kontroll så att du istället kan välja tankar utifrån omtanke om både dig och andra. Utmanande? Javisst, men det är då du växer.

Våga vara och visa världen vem du är.
Våga vara sann i ditt självledarskap och ledarskap!

Missa inte att lyssna på avsnittet med Maria i podden

Dela gärna om du vill att fler ska ta del av detta innehåll!