Arbetsro är för verksamheter som gillar utveckling

Det här är ett gästinlägg skrivet av Anna Averud, VD och koncernchef på Truesec

Att skapa arbetsro är så viktigt för såväl hälsa som resultat. Jag är övertygad om att fler ledare kan utforska kraften och modet som arbetsro och tillit ger. Verksamheter förväntas utvecklas snabbt, men vad krävs? Det finns mycket kraft att hämta i ett ledarskap som ger arbetsro, där finns såväl tillit som empati.

Skapa tillit genom att förstå var oro föds

Vi tillbringar stor del av livet på jobbet, samtidigt pågår livet alla faser och olika behov. Minns väl när jag var gravid och kände arbetsoro, hur ska vi få ihop livet som familj? Vore det inte både klokt och smart att föregå oro och planera för arbetsro? Att oroa sig tar energi och skapar inget värde.

Poängen är att om förstår var oro föds och göds, kan vi göra något åt det. Om vi har tillit till varandra kan vi skapa arbetsro.

När vi mår bra och känner oss trygga har vi mer energi och vilja att skapa värde – vips har vi givit förutsättningar att tänka nytt och smart. Behandlar vi varandra med respekt bidrar vi till god kultur. En god kultur är som vitaminer och när samarbete är viktigt värdeskapandet. Finns tillit samarbetar vi bättre, och när fler samarbetar väl… ja då händer det grejer.  

Påverkar avsaknad av arbetsro vår förmåga att ta beslut?

Jag har varit VD för Truesec Group i 2,5 år. Vi är på en spännande resa. För mig har tillit och samarbete betytt så mycket. Det blev extra tydligt när vi drabbades av pandemin med dess navigation på okänt vatten. Det var helt avgörande att jobba nära och tillsammans, och vilken tillit vi visat. Jag blir som vanligt rörd bara jag tänker på det. Det var starkt i situation och vi arbetade tillsammans för att skapa arbetsro och trygghet. Jag är så imponerad över den gemensamma kraften och utvecklingen vi skapade tillsammans. 

”Där inga beslut tas ser jag att utvecklingen tenderar att stanna av”

Att utforska nya vägar och metoder för att utveckla ett bolag är spännande. På temat tillit utforskar jag vikten och modet av att ta beslut. Som VD är jag ansvarig för alla beslut som tas. Jag har även valt att se mig ansvarig för alla beslut som inte tas. Där inga beslut tas ser jag att utvecklingen tenderar att stanna av. Det är mycket intressant att då utforska varför. Kanske är där inte arbetsro? 

”Min viktigaste uppgift som ledare är att skapa förutsättningar för mina briljanta kollegor”

I en expertorganisation ser jag att operativa beslut ska tas nära kunskapen, för att de ska ske krävs tillit och mod. Med tillit och beslutskraft finns goda förutsättningar för stark utveckling. När utvecklingen stannar av behövs sannolikt stöd eller någon förändring för att skapa arbetsro.

Min viktigaste uppgift som ledare är att skapa förutsättningar för mina briljanta kollegor att uppfylla vår syfte som är att förhindra dataintrång och minimera skada när de sker. Det är ett krävande uppdrag och ett stort ansvar, mina lagkamrater förtjänar all arbetsro och jag känner sådan tillit. Tillsammans har vi tagit beslut och realiserat fler idéer än jag trodde var möjligt. 

Framåt och uppåt – varje dag.

Missa inte att lyssna på avsnittet med Anna i podden där vi pratar mer om det här, och hur vi skapar ett klimat där människor samarbetar

Dela gärna om du vill att fler ska ta del av detta innehåll!