Vi behöver prata mer

De senaste åren har jag gjort över 120 intervjuer med män och kvinnor i podden och det har blivit tydligt för mig att förminskning av kvinnor är en del av vardagen vilket gör att vi inte ser det ske så ofta som vi behöver. För att vi ska göra det krävs att vi pratar om de här sakerna. De situationer som uppstår i det där lilla varje dag. Saker som att man blir satt i lilla gumman facket, inte får gehör för sina idéer eller varför inte faktumet att man ofta får sina idéer snodda. Vi vet att könsnormer begränsar oss, men vi pratar inte tillräckligt om på vilka konkreta sätt. Istället borstar vi av oss det och går vidare.

När jag gjorde en undersökning på min Instagram som då hade 8700 följare så visade det sig att 49% av mina följare upplevde att de blev förminskade på jobbet eller i sin vardag. 51% sa att de inte hade modet att säga ifrån och 73% upplevde att de inte hade en ledare som sa ifrån när det hände.
Det är faktiskt så att ett av de mest effektiva sätten att hantera till exempel lilla gumman facket på är att någon annan i rummet plockar upp vad som händer. Därför ställer det här också höga krav på ledare att hela tiden öka sin medvetenhet. Att hela tiden vara uppmärksam på vad som händer. Du som ledare behöver träna på att se när situationer som dessa uppstår. När jag intervjuade Hélène Barnekow, VD för Microsoft Sverige, pratade vi om att när vi lär oss känna igen vad som sker i rummet och blir medvetna om vad vi själva och andra säger och gör, då kan vi också medvetet och aktivt styra oss ur de här situationerna.

Visst kan det vara svårt att prata om de här sakerna. Det kräver inte bara mod av dig som ledare, att du behöver vara transparent och dina anställda behöver ha förtroende för dig. Utan det kräver också en kultur som är tillåtande. Vi får inte heller glömma att det kräver en hel del mod från kvinnorna själva.
Men du måste våga fråga. Våga ställ frågan till dina kvinnliga anställda hur de upplever kulturen och hur de tycker att de blir behandlade. Du kan inte förvänta sig att kvinnorna ska komma till dig utan du måste be att få höra om deras upplevelser men då också vara beredd på deras svar och hur du ska bemöta dem.

Du behöver sätta en tydlig process för de här samtalen, avsätta gott med tid och kanske framförallt ha en plan för hur du följer upp. Glöm inte att du i de här samtalen alltid kan be om tid att reflektera, för det är inte konstigt om du inte kan sätta dig in i deras situation direkt om du inte delar deras upplevelser. Men se till att alltid följa upp. För många kommer troligtvis bli glada för att du tar tag i frågan men kommer känna en enorm frustration om du sen inte gör något av det.

Om du vill ha lite snabba tips på hur du kan komma igång och tänka så kan du ladda ner några tips nedan.

 

Ladda ner tipsen nu!

Det är enkelt

Skicka tipsen till:

Jag bekräftar att jag har läst och att jag godkänner integritetspolicyn.

Dela gärna om du vill att fler ska ta del av detta innehåll!