Ta makten över din karriär

Ulrika Sedell är författare, föreläsare och ledarskapskonsult. Hon har skrivit böcker som ”Bortom glastaket” och ”Manlighetskoden”. Hon jobbar med normkritik och att utifrån det ändra människors beteende. Hon har också jobbat mycket med karriärhandledning, därför pratade jag en del med henne om hur man tar makten över sin karriär, vilket inte alltid är lätt, kanske framförallt som kvinna. I dessa tre videos får du några snabba tips på hur du kan göra det, och missa inte att lyssna på ett långt och väldigt inspirerande avsnitt med Ulrika här.

I den här videon pratar Ulrika om hur viktigt det är att vara grundad i sin egen röst och fundera på vad man vill göra, mer än vad andra vill att man ska göra. Samhället och människor omkring dig kommer att har förväntningar på vad som är framgångsrikt, men vad som är det för dig är det som är viktigt. Vi blir ofta bra på och lyckas med det som vi tycker är roligt och brinner för.

Vad som också kommer att vara avgörande för din möjlighet att lyckas är också vilken chef du väljer, det är ofta där som glastaken sitter. Så var noga med att ta referenser på blivande chefer, men också att ta reda på vilken typ av ledare du behöver. Vilket ledarskap gör dig till ditt bästa jag? När du vet det kan du också se till att du har rätt förutsättningar från början.

Det som också är så viktigt när det kommer till att göra karriär är att se det som en del av din livsprocess, det är alltså inte huvudprocessen. Det du gör behöver inte definiera vem du är och det ska passa med resten i ditt liv. Det behöver inte heller handla om att klättra i positioner, tjäna pengar eller ha den finaste titeln utan kan också vara att våga testa något nytt.