Så kan du identifiera dina perfektionistiska drag med Jens Näsström

Fannys Förebilder
Fannys Förebilder
Så kan du identifiera dina perfektionistiska drag med Jens Näsström
Laddar in
/

Veckans gäst är Jens Näsström, arbetspsykolog som specialiserat sig inom ämnet perfektionism. Och visst är det intressant. Att perfektionism är något som ökat i takt med vårt samhälles utveckling. Att den kultur vi lever i glorifierar och skapar perfektionister, trots att den i sig har många negativa effekter på oss som individer. Den skapar inte bara massor med stress utan hänger också ihop med till exempel ätstörningar och att människor mår skit överlag. 

Men vad är egentligen perfektionism? Hur hänger den ihop med prestationsbaserad självkänsla och faktumet att vi ständigt jämför oss med andra? Och behöver det altid vara negativt eller kan den hjälpa oss i vissa lägen? Precis som allt annat när det kommer till människor är det komplext. Det pratar jag och Jens om i veckans avsnitt, och som ni säkert förstår ser vi också på det ur ett jämställdhetsperspektiv. 

Vi pratar också om hur vi kan få syn på den hos oss själva och hur vi kan försöka jobba med det där. Och minst lika viktigt, hur ledare i organisationer kan se och leda människor är perfektionister. För ofta är det ju de som är de vi tycker presterar väldigt bra på jobbet, men det är också ofta just de personerna som inte kommer att hålla i längden. 

Men, ska vi kunna börja jobba med de perfektionistiska drag vi har så kräver det att vi först ser den i oss själva, och hur du kan göra det, ja det ska du få tips på nu!