Så synliggör vi fördomar på ett strategiskt sätt

Att synliggöra fördomar är såklart en enormt viktig del i att åstadkomma organisationer med mångfald. Vi har alla fördomar, vi behöver dem faktiskt för att våra hjärnor ska fungera i en snabbrörlig värld. Hade vi inte fördomar, strukturer och normer skulle vi aldrig kunna komma på nya idéer, de är ett stöd för oss i att veta hur saker fungerar. Men de gör också att ibland att vi kränker och diskriminerar andra, och det är när vi inte är medvetna om det som de blir farliga. I de här tre korta filmerna pratar Karin Schreil som är Sverigechef för TietoEVRY om hur man kan synliggöra fördomar på ett strategiskt sätt. Det finns också ett långt avsnitt med henne i podden som ni kan lyssna på här.

Skapa medvetenhet

Ett första steg i att se och hantera fördomar är att öka medvetenheten om det. Ett sätt att göra det på är att utbilda personal och ledare om vilka typer av situationer som kan tänkas uppstå. För det är ju först när vi är medvetna som vi också kan agera och förändra våra egna beteenden. Skulle du behöva utbildning och stöd kring detta så kan du kika in här och läsa mer om plattformen jag byggt tillsammans med min samarbetspartner Limeloop med just syftet att öka medvetenheten.

Skapa en öppenhet i kulturen

En annan del av att kunna synliggöra fördomar är såklart att ha en öppen kultur där man pratar om de här sakerna. En kultur där människor känner sig trygga att berätta om sina upplevelser. Ledare måste kontinuerligt ta upp dessa saker och det behöver bli en självklar del av fler företagskulturer. Om du vill ha stöd i hur du kan bli bättre på att prata om dessa saker ska du spana in det här inlägget, där kan du också ladda ner tips som kan ge dig stöd.

Ha verktyg för att följa upp

När man gjort allt det här är det såklart enormt viktigt att följa upp för att se att det arbete man gör faktiskt ger resultat. Karin berättar här om hur man kan göra det på olika sätt. Tänk på vilka frågor du ställer för att få svar som ger en tydlig bild av er kultur. Vissa områden kräver mer riktade frågor för att svaren ska kunna leda till de vassaste åtgärderna. Fannys Förebilder AB kan såklart hjälpa er med detta och har en färdig lösning med frågor som reder ut hur jämställd kultur ni har. Tveka inte att slänga iväg ett mail för vidare frågor!

Dela gärna om du vill att fler ska ta del av detta innehåll!