Internetstifelsen
Ett projekt för ökad medvetenhet och kulturförändring
Kent Starring
CIO och initiativtagare till samarbetet
Varför kändes det viktigt för dig att göra hela den här processen?
För egen räkning handlade om flera saker. Primärt att säkerställa att vi har en bra arbetsplats som är inkluderande, framförallt för kvinnor men även generellt sett när det gäller inkludering.
Min syn är att vi är sådan arbetsgivare, men vill säkerställa det för det är lätt att bli hemmablind. Men det var även för att adressera eventuella problem om sådana finns, och att säkerställa att vi behåller det vi gör bra. Slutmålet är givetvis att vi är en attraktiv, trygg och inbjudande arbetsplats för alla inom IT med en bra och sund kultur.
Vad var det som var svårast med detta?
Det kanske låter konstigt, men det var att få bilden bekräftad att vi är en bra och inkluderande arbetsgivare. Det i sig är ju givetvis väldigt bra och något jag är stolt över, men frågan varför vi har så få kvinnor på IT hos oss blev i och med det än svårare att förstå.
Vilka är dina främsta insikter?
Att vara uppmärksam på de maktbeteenden som sker i vardagen, som inte är lika uppenbara men systematiskt bygger en felaktig kultur kring dessa frågor. Även att vi hade en del av våra manliga anställda som upplevde t.ex. en machokultur på delar inom våra verksamhetsområden. Man tenderar att fokusera in enbart på det område som var utvalt, i detta fall kvinnor inom teknik, men noga att inte missa andra kanske inte lika uppenbara grupper.
Hur tänker du att ni ska lägga upp arbetet framåt?
Vi kommer såklart fortsätta jobba med den feedback vi fick och actions vi kommer överens om. Även om vi fick ett bra ”betyg” så är inte jobbet klart, detta är en fråga man behöver jobba med kontinuerligt. Vi har redan genomfört och kommer genomföra fler publika events på temat inkludering inom IT På sikt vill jag att vi påverkar i ett tidigare stadie i samhället, att få fler unga tjejer intresserade av IT redan i skolan. Vill även bryta stigmat kring att man behöver vara ”ultrateknisk” för att jobba inom IT, vilket inte stämmer, det finns behov av så många fler kompetenser än det.
Ripudaman Rence
Head of digital spaces
Vilka är dina främsta insikter som kom ur det här arbetet?
Efter ha läst boken, gjort intervjuövningarna, och reflektionsövningarna så är jag nog stolt över att jobba på Internetstiftelsen och inser att kulturen här är mycket bättre än på andra organisationer och andra delar av världen. En del av övningarna vi gjorde var att intervjua kvinnor i ens närhet och då inser man hur tydliga och oförnekliga exempel de har på diskriminering och trakasserier som skett på tidigare arbetsplatser som de varit på.
Vad var det mest utmanande för dig i allt det här?
Jag tror att det var svårt att hålla sina reflektioner till endast könsroller då många ämnen som t.ex. härskartekniker kan flyta över andra dynamiker också. En annan utmaning är att se hur utbrett problemet är i världen och man känner sig lite liten och att man inte kan påverka det stora. Vi som ledare på Internetstiftelsen får nöja oss med att påverka våran arbetsplats i det positiva och göra den skillnaden vi kan.
Vad kommer du att göra annorlunda framöver?
En sak som jag tar med mej i vardagen är nog att vara medveten och ifrågasättande om vissa saker som man inte tidigare har varit det. Är det alltid samma person som tar anteckningar och varför är det just den personen? Det är lätt att bara säga att du är så bra på att ta anteckningar men är det så? Är det medveten inkompetens? Får alla den plats som dom borde ha i en diskussion?.
Jonathan Eliasson
Head of Server Systems
Vilka är dina främsta insikter som kom ur det här arbetet?
Det är många så svårt att välja ut något specifikt men en sak som jag inte tänkt så mycket på innan var vikten av förebilder i en organisation. Om ingen ser ut som du, tänker som du eller kommer från liknande förhållanden som du i organisationen kommer ifrån så kan det vara svårt att knyta an till organisationen. Hur ska du kunna lyckas när alla omkring dig är så annorlunda mot hur du är och hur du tänker.
Vad var det mest utmanande för dig i allt det här?
Det som var mest utmanande var att börja ifrågasätta sig själv. Jag har alltid sett mig som den vänliga personen som tänker på jämställdhetsfrågor och agerar därefter. Men när jag läste Fannys bok och de situationer som beskrivs i boken så fick det mig att tänka ”det där skulle kunnat varit jag” eller att jag i alla fall hade sådana tendenser på mina dåliga dagar.
Vad kommer du att göra annorlunda framöver?
Jag kommer fortsätta ha jämställdhetsfrågor i sinnet. Jag kommer utmana mig själv mer och vara mer ärlig mot mig själv och de fel jag gör
Är det något mer du vill lyfta?
De tankar jag fortfarande går och grubblar på är ”hur vänder man skutan?”. Om man har en situation som vi när man är mest män på en avdelning och få kvinnliga förebilder. Kanske måste man acceptera att det är en lång väg för att komma dit man vill och det handlar om att förstärka positiva beteenden man ser, vara tydlig med att negativa beteenden inte är okej, anställa fler kvinnor och hjälpa de kvinnorna som jobbar på avdelningen att bli förebilder för andra. Jag skulle gärna vilja snabba upp den processen men vet inte riktigt hur jag ska göra det.
.