Hur tar vi snacket?

Om osynligt och obetalt arbete

I samarbete med Tre 

Kvinnor är sjukskrivna i nästan dubbelt så hög utsträckning som män, mycket på grund av det osynliga och obetalda arbetet som de genomför. Det påverkar inte bara vår hälsa utan också vår livslånga ekonomi.

Idag utför kvinnor i genomsnitt fem till sex timmar mer obetalt hemarbete per vecka än sina manliga partners. Men det är inte bara i hemmet som kvinnor utför mer osynligt arbete än män. När det kommer till jobbet lägger kvinnor upp till 200 fler timmar per år på icke-meriterande arbete än sina manliga kollegor. Alltså, en hel månads jobb – på saker som inte gynnar karriären.

Detta vill vi ta snacket om.

Allt det där i plånboken: Therese Svanström, ordförande för TCO, pratar om hur den ekonomiska (o)jämställdheten får negativa konsekvenser för kvinnors löner, karriär, hälsa och i slutänden pensionen. Vi behöver ta snacket på arbetsplatsen, i politiken och även hemma vid köksbordet.

Allt det där som händer på jobbet: Aygül Kabaca, jämlikhetskonsult från Make Equal, håller en inspirerande föreläsning om osynligt arbete. Där lyfter hon konsekvenserna som osynligt arbete kan få, på vilket sätt och för vem, samt ger verktyg för hur personer på arbetsplatser kan identifiera och skapa system för att fördela arbetet mer rättvist och transparent. Föreläsningen varvar statistik, case från verkligheten, och framförallt tips för hur du kan agera för positiv förändring i din arbetsvardag!

Allt där hemma: I en panel med Sandra Lindström och Anna Bennich kommer jag sitta ner och prata om hur vi kan hantera allt det där som sker hemma. Hur skapar vi jämställda relationer? Hur kan vi prata med varandra om de här sakerna? Tillsammans tar vi snacket.

Var: 3Huset, Entretorget 5, Johanneshov
När: 28:e september 18.00, 2023
Pris: 250 kr

Efter programmet är klart bjuds det på bubbel och mingel för den som vill fortsätta samtalen med varandra!