Vi måste jobba mot vår instinkt att välja vid kaffemaskinen

På många bolag som vill bli mer jämställda så blir fokuset ofta att rekrytera in fler kvinnor. Och visst är ansatsen rätt och rekryteringen är avgörande för jämställdheten. Men det finns en risk att man tänker att bara man får in fler kvinnor så löser man problemet genom att bara bättra på siffrorna. Därför gör man ansatser att formulera om annonser så att de ska tilltala kvinnor mer. Man ser också ofta till att ha många kvinnor på bild på hemsidan. Och visst kan de stötta processen men vi behöver prata om hur vi rekryterar mer medvetet. Hur många kvinnor vi får in i en organisation beror självklart på vilken rekrytering vi gör och vilka kandidater vi tar in i processen. Den måste vara grundad på meriter och talangen som är mest kompetent ska få jobbet. 

Här kan du lyssna på ett avsnitt med Fredrik Hillelson om du vill lära dig mer om jämställd rekrytering

I rekryteringsprocesser berättar kvinnor ofta om vad de åstadkommit (och är noga med att inte överdriva) och lyfter även ofta fram andras bidrag som lett dem till deras framgång, medan män ofta med lätthet överdriver sina egna prestationer, vad de planerar att göra i framtiden och hur väl de kommer att lyckas i den tilltänkta rollen. Det här är något vi behöver vara medvetna om så att vi kan ställa andra frågor till kvinnor. Annars låter vi kvinnor framställa sig själva som team players (på ett sätt som inte alltid är positivt) utan eget driv och män som egoistiska narcissister med luftiga aspirationer.


”Vid rekryteringsprocesser tenderar vi att tjusas av utåtriktade personer med lite kaxighet, och vi blandar ihop att kunna prata för sig själv med att  faktiskt kunna göra jobbet”

Tänk också på att vi vid rekryteringsprocesser tenderar att tjusas av utåtriktade personer med lite kaxighet, och att vi blandar ihop att kunna prata för sig själv med att faktiskt kunna göra jobbet. Det är inget konstigt, men vi behöver alla jobba mot vår instinkt att välja med kaffemaskinen.
Vi måste också våga gå utanför våra nätverk när vi letar efter talanger. Vi vet att det är lättare att leda människor som är som oss själva, som delar våra värderingar och tänker i liknande banor. Det är egentligen inget konstigt med det utan rent av mänskligt. Det är också så att vi ibland har krav på oss att växa snabbt och rekrytera många människor på en gång. Då blir det ibland så att pengar och tillväxt går före en väl genomtänkt rekryteringsprocess. Vi vet idag att jämställda bolag är mer lönsamma och innovativa så vill man hålla i längden behöver man ställa krav och se den större bilden. Så glöm inte att ibland ta ett steg tillbaka och se igenom era processer även om kraven är höga. Det är vad som kommer löna sig i slutändan.

Vill du ha bra tips på hur du kan skapa en mer jämställd rekryteringsprocess så kan du ladda ner några lite längre ner!

Ladda ner tipsen nu!

Det är enkelt

Skicka tipsen till:

Jag bekräftar att jag har läst och att jag godkänner integritetspolicyn.

Dela gärna om du vill att fler ska ta del av detta innehåll!